Apa = Viata

Fara apa nu exista viata – fara apa curata, nu exista viata sanatoasa!

Da, este vorba de apa pe care o bem sub diferite forme, in sine, sau in compozitia celor mai diferite bauturi, apa cu care gatim si nu in ultimul rand apa cu care igienizam tacamurile din care ne hranim. Apa potabila, pe care cateodata o numim (usor subestimat) si apa chioara, este lichidul fara care pur si simplu nu putem trai.

Dar sa vedem, daca aceasta apa este intr-adevar asa de chioara, precum o numeste slangul popular? Nu, nu este. Deoarece pe langa bine cunoscuta formula H2O apa (chiar si cea potabila) contine o sumedenie de alte componente, unele foarte utile si pozitive, altele, din pacate, cat se poate de daunatoare. Si aici, deoarece majoritatea covarsitoare a populatiei consuma Apa de la Conducta (deja inclusiv si majoritatea populatiei rurale) e bine sa ne oprim la acest fel de apa, ca fiind cea mai raspandita si cea mai importanta.

Sau altfel spus apa oraseneasca, sau apa de la robinet trece printr-o filtrare si curatire minutioasa din partea uzinelor de apa - activitate controlata chiar si de legi severe legate de calitatea apei. Aceste legi ale apei prescriu normele MINIME la care apa potabila trebuie sa raspunda, dar ca in orice domeniu, MINIM nu inseamna si IDEAL in acelasi timp.

Din ce consta diferenta dintre calitatea minima si cea ideala a apei? In primul rand, diferenta este generata de consumul enorm pe care o gospodarie moderna o reclama zi cu zi. Da, consumam enorm de multa apa potabila (si nu numai pentru baut sau gatit), ca atare uzinele de apa sunt supuse la eforturi imense pentru a respecta normele MINIME impuse de legi. Si aici nu este vorba numai de capacitatea tehnica a uzinelor de apa, deoarece problema consta mai ales in nevoia de a colecta apa bruta din orice sursa disponibila in apropiere. Forajele de mare adancime, sau asa numitele fantani arteziene de multa vreme nu mai pot satisface nevoile imense ale populatiei, ca atare uzinele sunt nevoite sa colecteze apa din orice sursa de suprafata, fie rauri, lacuri, etc. din apropiere.

In primul rand poluarea mediului. Cu toate masurile severe de protectie a mediului, in mod nefericit, o societate industrializata isi polueaza mediul vrand-nevrand, o poluare a carei prime victime sunt chiar apele vii. Acest lucru se datoreaza reactivitatii excelente a apei cu alti compusi, care, in cazul in care acesti compusi sunt daunatori, rezulta o apa tot asa de daunatoare pentru organismele vii.

Putem spune asadar, ca intr-un mediu modern, industrializat, in zilele noastre, efectiv nu mai exista asa zisa apa curata in natura!

Cel putin nici pe departe nu in cantitatea de care avem nevoie pentru un trai modern, la scara nationala. Aici trebuie sa mentionam, ca din pacate nici apele din subteran nu mai sunt cele, despre care se aude vorbind de la batrani. Ploile poluate, care contin cele mai sofisticate substante nocive colectate din atmosfera isi lasa amprenta puternica si pe apele freatice, care cateodata prezinta si ele un grad surprinzator de ridicat de agenti nocivi.

Revenind la apa de la conducta, care pentru alimentarea uzinelor de apa sunt colectate de la asemenea surse puternic poluate, evident ca nu pot produce la iesire o apa perfecta din toate punctele de vedere, mai ales nu in cantitatile necesare.

Concluzie:

Uzinele de apa produc o apa potabila Buna, dar nici pe departe Nu Foarte buna si mai ales foarte departe de Apa potabila impecabila.

Este un alt inamic de temut al apei potabile curate. Apa uzinelor de apa (situate la distante considerabile de localitati) trebuie sa ajunga cumva si la robinetele consumatorilor, ceea ce este un lucru mult mai complex de cat pare la prima vedere. Apa trebuie sa strabata zeci de km de conducte de diferite vechimi (unele portiuni avand vechimi apropiate poate si de un secol, mai ales in centrele urbane vechi) materialele conductelor fiind la fel de variate: fonta, PVC, polietilena, azbociment, etc.(da, tevi de azbociment, care contine cel putin 10% fibre de azbest, agent cancerigen dovedit inca din anii 1980, dar care, in mod nefericit, ne mai conduc apele potabile pe distante de zeci de km si in zilele noastre.)

Dar sursele de contaminare pe traseul apei nu provin doar din vechimea, sau materialele conductelor. Pe traseul apei mai exista inevitabil si o sumedenie de obiecte tehnice care toate sunt pasibile de pericolul contaminarii: zeci-sute de vane, supape, statii de pompare, etc. si temutele hidrofoare si boilere de cartier din punctele termice – care de fapt sunt niste rezervoare imense de zeci de mii de litri, unde apa noastra potabila (mai mult sau mai putin contaminata pe traseu), mai si petrece un timp suficient pentru a o putem numi apa statuta (sau mai dur spus: apa coclita, cum o numeau din batrani).

Concluzie:

Apa zisa Proaspata, de la Robinet este de fapt o apa statuta, care petrece poate zile intregi in conducte si rezervoare, lasand timp si spatiu suficient pentru proliferarea bacteriilor sau reactiilor cu diferitii agenti chimici nocivi.

Specialistii apelor cunosc bine pericole ce planeaza deasupra puritatii apei potabile, luand toate masurile (tehnic posibile) pentru a le combate. Cea mai raspandita metoda este clorinarea apei, care s-a dovedit eficienta in primul rand in combaterea germenilor nocivi din apa. Fara doar si poate, metoda este eficienta impotriva proliferarii bacteriilor, ca atare nu se mai aude despre boli, sau mai ales despre epidemii cauzate de contaminarea biologica a apelor potabile.

Dar ce este clorul? Prieten, sau dusman?

Raspunsul adecvat este: si-si. Pe de o parte Clorul (ca si unul din cele mai raspandite elemente de pe glob) este componenta de baza a unor compusi fara de care nici viata umana nu ar fi posibila. Sa ne gandim doar la banala sare de bucatarie, sau la diferitele cloruri de calciu, magneziu, etc., vitale pentru organismul uman. Totodata, Clorul in starea lui pura, (sau in compusi malefici) este Otrava Curata.

Nu intamplator au ajuns specialistii apelor (inca pe la mijlocul secolului 19, in urma unei epidemii sinistre de holera) la decizia folosirii clorului pentru dezinfectarea apelor potabile. Despre clor putem spune cu siguranta, ca distruge orice vietate in cale, inclusiv bacteriile si chiar si virusii cu care vine in contact.

Pana aici toate bune...dar mai exista ceva, de asemenea foarte Periculos.

In 1974 s-a descoperit, un fenomen alarmant, si anume combinatia clorului de dezinfectare cu resturile substantelor organice inevitabile chiar si in cea mai curata apa oraseneasca. Aceasta combinare da nastere la asa zisii factori mutageni, fara doar si poate cancerigeni si cauzatori de mutatii genetice. Dar cum sa evitam clorul si compusii nocivi al acestuia consumand totusi apa potabila clorinata care desi nu mai contine germeni, totusi ne ataca organismul? Ei bine, raspunsul este simplu: Sa Nu consumam Clorul, eliminandu-l chiar inaintea consumarii Apei Potabile!

Pare simplu, dar vom revenim cu detalii in cele de mai jos. Pana atunci insa sa conchidem un alt adevar: Clorul este Ambalajul Apei Potabile!

Pare nostim, dar analogia este cat se poate de exacta. Tot asa, cum ne-am obisnuit ca orice aliment este ambalat in ceva, protejandu-l astfel de impuritatile cu care ar veni in contact de-a lungul transportului si al manipularii, de asemenea si apa noastra potabila este ambalata in clor, pentru a o proteja de-a lungul traseului obositor pe care il strabate pana la robinetele noastre.

Dar cum nu consumam nici hartia de la ciocolata, tot asa, nu trebuie sa consumam nici clorul in care a fost ambalata apa la sursa.

Dar probleme apei potabile nu se opresc numai la clor!

Apa potabila de la conducta din pacate mai contine o serie de compusi organici si anorganici, care sunt imposibil de eliminat de catre uzinele de apa. Lista este impresionanta si nelinistitoare totodata. Acestea sunt in primul rand compusii aflati in apa chiar la origine, cum ar fi azotatii (nitratii si nitritii), Amine aromatice (fenil - B - naftaline), Arsen, Cadmiu, Cianuri libere, Crom Fluor, Hidrocarburi policiclice aromatice, Mercur, Nichel, Plumb, Seleniu, Uraniu natural. Concentratia tuturor acestor componente este reglementata de lege prin valori maxime admise, dar problema majoritatii acestora consta in acumularea in timp de-a lungul anilor sau chiar al deceniilor. Nu parca atatea componente nocive nu ar fi de ajuns, trebuie sa mentionam totusi si un alt pericol specific ultimelor decenii, si anume de urmele de medicamente si cosmetice ajunse in apele noastre – unele chiar imposibil de filtrat la scara uzinelor comunale de apa.

Antibioticele, anticonceptionalele si mai toate celelalte medicamente sau cosmetice prin eliminarea lor din organism, patrund total sau partial si in apele vii, provocand contaminari de o gravitate greu de estimat la ora actuala.

Ei bine, oricat de nelinistitoare ar fi situatia apei potabile de la robinet, ea trebuie oricum rezolvata. Una din solutii este sa nu consumam apa de la reteaua comunala, consumand in schimb apa imbuteliata.

Pare simplu la prima vedere ... dar prezinta cateva dezavantaje deloc de neglijat.

1) Pretul de cost al apei imbuteliate: Desi un flacon de apa nu pare a fi foarte scump, dar facand un calcul lunar pentru intreaga familie, putem obtine sume totale surprinzatoare, nemaivorbind de sumele impresionante ce se pot aduna anual cheltuite anual numai pentru apa la flacon folosita la baut si gatit. Aceeasi cheltuiala (dar la scara mai mare) apare si la firmele la care apa de baut la flacon face parte din drepturile de baza ale salariatilor.

2) Calitatea apei imbuteliate: in mod regretabil, datorita profitului enorm ce se poate realiza cu afacerea apa la flacon, foarte multi antreprenori au considerat ca pot deveni fabricanti de apa peste noapte, indiferent daca au experienta in domeniu, sau nu. Ca atare, procurarea unei linii de imbuteliere (in multe cazuri) este suficienta pentru lansarea unei noi marci de apa (sa nu o numim minerala)... dar oricum imbuteliata la flacoane. Bineinteles, autoritatile isi fac datoria si de aceasta data, dar daca pe inscriptie nu figureaza denumirea de Apa Minerala, (cu mentionarea izvorului de recoltare), conditille minime de autorizare si control sunt cam cele aplicate la apa municipala, de la robinet, despre care am amintit mai sus.

3) Logistica apei imbuteliate, sau mai in termeni populari bataia de cap si disconfortul cauzat de apa imbuteliata consta in:
- grija pentru procurarea permanenta a cantitatii necesare familiei (sau firmei), cu crearea unei rezerve considerabile pentru evitarea lipsurilor accidentale;
- transportul si depozitarea flacoanelor cu apa, care in cazul unei familii de 4 persoane se poate ridica la 7-8 litri pe zi, adica la aproape 250 de litri lunar ceea ce insemna, ca suntem nevoiti sa transportam si sa manevram luna de luna cate un sfert de tona de flacoane cu apa.
Impresionant, nu-i asa?

4) Aspectul ecologic a apei imbuteliate, este fara doar si poate una din cele mai sumbre laturi al acestui produs. Zecile, sau sutele de milioane de flacoane PET golite isi lasa amprenta nefasta pe mediul inconjurator in general, dar cauzeaza disconfort sensibil si familiei puse in situatia sa elimine din gospodarie peste o suta de flacoane PET goale, luna de luna.

Concluzie:

Asadar, consumul de apa imbuteliata in locul apei de la conducta NU pare a fi solutia ideala din nici un punct de vedere.

Filtrarea si conditionarea apei municipale chiar la locul de utilizare este practicata de multa vreme, dar cu eficienta caracteristica fiecarei epoci de dezvoltare tehnologica. Aceasta tehnologie prezinta o serie de avantaje fata de apa preambalata, cum ar fi:

1) Pretul de cost al apei filtrate local: desi aceasta metoda necesita o investitie initiala, amortizarea este rapida datorita costului/litru mult redus fata de varianta apelor imbuteliate cumparate din comert.

2) Calitatea apei filtrate local: Apa obtinuta cu aparatele de filtrare de ultima ora prezinta o calitate fara egal, prezentand o puritate despre care putem afirma ca este impecabila. Mai jos vom argumenta de unde provine aceasta afirmatie curajoasa.

3) Logistica apei filtrate local. Aici nu prea avem ce spune, deoarece metoda reclama o logistica foarte apropiata de zero. In afara schimbarii filtrelor la intervale lungi si foarte lungi (ex. 2-3 ani), apa ne va curge ca dintr-un robinet normal, dar cu diferenta de la cer la pamant in ceea ce priveste calitate, in comparatie cu apa obisnuita de la retea.

4) Aspectul ecologic al apei filtrate local. Aici situatia este similara cu cea de la punctul 3, adica aproape ca nu avem despre ce vorbi, deoarece nu avem de-a face cu nici un fel de ambalaj, de nici o natura. Din aceasta cauza, pe langa confortul oferit de lipsa grijii pentru eliminarea sutelor de flacoane, mai beneficiem si de placuta senzatie de a nu incarca mediul inconjurator si asa coplesit de poluare cu flacoanele noastre PET folosite inutil.

Concluzie:

Asadar, consumul de apa municipala, filtrata local in aparate de ultima ora, pare a fi solutia aproape ideala din mai toate punctele de vedere.

In primul rand: FILTRE

Pare simplu, dar asemenea performante se pot atinge numai cu filtre care intr-adevar reflecta tehnologia secolului 21. Ei bine, filtrele de carbune activ sunt cunoscute inca din stramosi, sunt si foarte bune, ca atare are loc si in aceste aparate sofisticate. Insa si ele au limitele lor de performante, ca de altfel toate filtrele singulare.

Concluzie:

Putem spune, ca NU exista vreun filtru, care de unul singur sa fie capabil de a oferi o filtrare completa a apei potabile

... si acest adevar i-a inspirat si pe inginerii constructori al aparatelor de filtrare complexa – ajungand la solutia filtrarii apei in mai multe trepte succesive, cu baterii de filtre dedicate unei functii de filtrare bine definite, din care amintim:

- Filtrul de Carbune Activ Granulat, care datorita proprietatii excelente de adsorbtie retine pe suprafata granulelor o cantitate imensa de impuritati din apa, oferind la iesire o apa in mare masura inodora si fara anumiti compusi nedoriti. Dar, bineinteles, acest tip de filtrare este inca foarte departe de filtrarea completa, ca atare bateria de filtre trebuie sa mai contina:

- Filtrele din Polipropilena, care fiind executate de asemenea cu tehnologia contemporana cea mai avansata, au ajuns sa prezinte uluitoarea porozitate de 5, sau, (mai nou) chiar de 1 micron. Aceasta filtrare ultra-fina opreste circulatia compusilor cu dimensiuni mai mari de cat porozitatea filtrului, dar fiind vorba doar de cativa microni, este lesne de inteles ca putine elemente straine pot strabate acest obstacol. Dar daca totusi mai exista componente straine si sub aceste dimensiuni in apa filtrata (mai ales din categoria bacteriilor), acestea cu siguranta vor fi oprite de regele neincoronat al filtrelor, si anume:

- Filtrul cu Osmoza Inversa: Acesta este punctul forte al aparatelor complexe de filtrare si conditionare a apei, fiind un element care filtreaza lichidele la nivel molecular si pe care (asemenea altor inovatii ultra-performante) il putem multumi tehnicii spatiale si (de ce sa nu recunoastem) si industriei de aparare.

Si iata, ca am ajuns la o solutie viabila pentru toate problemele discutate mai sus.

Aparatele de filtrare complexe ofera atatea avantaje nete, care contracareaza cu prisosinta atat investitia initiala, cat si intretinerea periodica infima pe care o reclama de-a lungul anilor de utilizare.

Ca in cazul tuturor inovatiilor si aceste aparate si-au gasit controversatiile generate mai ales de catre cercurile comercial contra-interesate in succesul acestor aparate. Dar, de data aceasta, criticile enuntate sunt de-a dreptul bizare, afirmand ca:

Aceasta metoda de filtrare este prea eficienta si apa astfel obtinuta este mult prea curata pentru consumul uman!

Notiunea de mult prea curata pare hilara in cazul unei ape potabile, dar criticii isi argumenteaza criticile prin afirmatia ca lipsa diverselor saruri si alte oligo-elemente din apa, va provoca carente alimentare consumatorilor. Bineinteles, ca aceasta afirmatie nu este dovedita stiintific de nici o proba credibila, in schimb savanti de renume mondial au linistit populatia in privinta consumului de apa extra-curata, avand ca argument:

1. Necesarul de saruri minerale si alte elemente vitale sunt asigurate pentru organism in primul rand prin alimentatie, aportul apei consumate fiind infim din acest punct de vedere.

2. Pe de alta parte, populatia moderna a lumii moderne consuma cu regularitate diferitele complemente alimentare, care asigura cu prisosinta necesarul de elemente indispensabile vietii sanatoase.

Concluzie:

Nu ne mai ramane altceva, decat sa va uram: O apa potabila cat mai curata si un trai cat se poate de sanatos!

De ce LG-777?

In primul rand datorita filtrelor:

- Filtru de carbune activ granulat

- Filtre din polipropilena

- Filtru cu osmoza inversa

Deviza noastra:

O apa potabila cat mai curata si un trai cat se poate de sanatos!

Garantie

Garanţia este valabilă numai în condiţiile de respectare a instrucţiunilor şi termenelor de întreţinere!

Contact

  Şos. Borsului nr. 72, Loc. Sântion, Jud. Bihor

   0728 777 775

   comenzi@globiz.ro

   L - V: 9 : 00 - 17 : 00

Urmareste-ne pe